Hoppa till innehåll
Varsinais-Suomen kylät

Tidigare år

ÖPPNA BYAR 2020

grund av coronaläget genomförs Öppna Byarnas dag den 13 juni 2020 online. Öppna Byars online-dag är det största byaevenemanget i år som realiseras över nätet.
Under dagen visar byarna online exempelvis videon över vandringsleder och utflyktsmål, bildgallerier med gamla fotografier, byakrönikor, byahistoriska översikter eller rent av en podcast över livet i byn. Innehållet är ganska fritt, såvida materialet är digitalt och att det finns publiceringstillstånd från upphovsmannen. Ett av dagens teman är friluftsliv och närliggande idrottsanläggningar. Målet är att visa upp byarnas frilufts- och idrottsanläggningar på nätet, så att folket bättre hittar utomhusaktiviteter i byarna.
På webbplatsen avoimetkylat.fi finns en karta över Finland publicerad. Via kartlänkar kan man bekanta sig med innehållet i det som byarna har åstadkommit. Dagens publiceringar använder taggen #avoimetkylät. Målet är att sporra det största antalet byar någonsin att producera olika slags innehåll. Samtidigt fungerar innehållet som producerats för dagen som marknadsföringsmaterial för byarna. I anslutning till dagen kommer Finlands Byar att publicera öppna utbildningar online, där man går igenom grundläggande faktorer i produktionen av innehållet.
Öppna Byar  på nätet –stöd och undervisning i grundanvändning av Facebook (endast på finska)
Öppna Byar på nätet -tips på hur man kan själv göra en video (endast på finska)
Den främsta informationskanalen för Öppna Byars online-dag är Facebook. Byn publicerar materialet på sin egen sida. Dessutom kan byns webbplats, Youtube och Instagram användas som informationskanaler.
Syftet med dagen är att visa byarnas digitala kunnande och anpassningsförmåga under exceptionella förhållanden. Tröskeln är låg för att delta i genomförandet av Öppna Byars online-dag.
Välkommen med på alla tiders byaevenemang!

ÖPPNA BYAR 2019

Sammanlagt 51 byar deltog i Öppna Byarnas -dag år 2019.
Dagens stämning från bl.a. Teijo och Kuusjoki (Salo), Metsämaa och Alastaro (Loimaa) samt Yläne (Pöytis).

ÖPPNA BYAR 2018

Sammanlagt 49 byar deltog i Öppna Byarnas -dag år 2018.
Dagens stämning från bl.a. Röölä (Nådendal), Tarvainen (Virmo), Virttaa (Loimaa), Saukonoja (Lundo) och Kyrö samt Mustanoja (Pöytis).

ÖPPNA BYAR 2017

Sammanlagt 55 byar deltog i Öppna Byarnas -dag år 2017.
Dalsbruk, Kimitoön

Mathildedal, Salo

Västanfjärd, Kimitoön

Strömma-Dahlby, Kimitoön

Röölä, Nådendal

Lunda, Masku

Niemenkulma, Masku

ÖPPNA BYAR 2016

ÖPPNA BYAR 2015

Bjärnå kyrkoby, Salo

Koski station, Salo

Bjärnå stationsområde, Salo

Hajala, Salo

ÖPPNA BYAR 2014

Första Öppna Byarnas -dagens stämning från Maskus Askainen och Lemu.